piatok 21. júla 2017

Posledná výzva: Zbavte sa Berbra, nech futbal nehnije

Kovařík v rozhovore pre Sport prehovoril o mafiánskych praktikách, vyhrážanie, zastrašovanie a verejnom zosmiešňovanie, ktorá má na triku Roman Berbr. Práve kvôli nemu Kovařík ukončil kariéru a spoločnosť Synot, hlavný partner prvej ligy, žiada dôkladné prešetrenie škandálu.

"Uvedomil som si, že o mne ako o rozhodcovskom rozhoduje len on. Človek s estébáckou minulosťou, "vyhlásil Kovařík. Berbra v zákulisí sprevádza povesť kmotra. Ako podpredseda futbalovej asociácie vládne obrovským vplyvom, ide z neho strach a chráni ho imunita. Aj keď urobí sebeväčšia huncútstvo, futbal ju spoľahlivo ututlať.

Kovařík naparili trest za to, že pri zápase Sparta - Ostrava sa hralo päť minút bez rohových zástaviek. Pritom Kovařík bol pri zápase 2.ko lesá len pomocníkom medzi striedačkami. Následný několikazápasový postih za hlúpu a zároveň banálne chybu bol pre Kovaříka poslednou kvapkou, po ktorej oznámil: Končím!

Rozhodcovskom nešéfuje Damková?

"Rozhodca u nás v profesionálnych súťažiach neriadi Dagmar Damková, ale jej manžel Roman Berbr. Ja mám k Dagmar Damková rešpekt za veľké úspechy, ktoré v ženskom futbale dosiahla. Presadiť sa nakoniec dokázala aj v našom mužskom futbale, aj keď to určite nemala vždy jednoduché.

Je potrebné si ale povedať, že ju od začiatku jej kariéry viedol za ruku jej priateľ a momentálne aj manžel Roman Berbr.Aj keď ju ľudsky svojím spôsobom chápem, je pre mňa tento stav, kedy je aj vo funkcii šéfky komisie rozhodcov pod absolútnym vplyvom svojho stvoriteľa, už ďalej neprijateľný, "vyhlásil Kovařík. Neprijateľný musí byť pre cel� � futbal!

Ako dlhé má prsty? Najdlhšia!

Ak ešte nechápete, tak Berbr by na rozhodca nemal mať vôbec žiadny vplyv. Ich šéfkou je Damková. Lenže v skutočnosti to - zďaleka nielen podľa Kovaříka - vyzerá úplne inak. Kým Damková cestuje po svete, pretože má more vrcholných funkcií, jej partner vymýšľa, rozhoduje, vykonáva. Obchádza semináre rozhodcov a inštruuje.V nižších súťažiach sa skôr tradovalo, že Berbrovi vyvolení čiže Komando smrti, vie zariadiť akýkoľvek výsledok.

Môžeme sa len domýšľať, aké dlhé sú jeho prsty naozaj, ale podľa anonymných výpovedí bývalých i súčasných rozhodcov sú suverénne najdlhší zo všetkých. Najtemnejšie komnatou sú zmienky o tom, že si od rozhodcov necháva platiť za delegácie k zápasom, prípadne za povýšenie do vyššej súťaže.

Porotca Kovařík, ktorý v li ge odpískal 197 zápasov, Berbrův štýl opísal takto: "Má okolo seba skupinu vyvolených. To sú rozhodcovia, ktorí k nemu majú blízko historicky, regionálne, politicky, prípadne mu môžu byť užitoční iným spôsobom. A tieto rozhodca aj v prípade sporných situácií vždy podporí.A keď už sa im niečo nepodarí, dostávajú nižšie alebo žiadne tresty. "

Moc bývalého člena ŠtB a futbalového diktátora siaha oveľa ďalej než len na rozhodcov, ku ktorým má historicky najbližšie. Berbra, ktorý okrem iného platia za zručného manipulátora, sa bojí celý futbal.

Napríklad na jar pokútne žiadal exemplárny trest pre slávneho útočníka Milana Baroša, ktorý český futbal nazval žumpou: "Poďme cinkať klíčema za Dášu a za Berbra , môžeme to zmeniť. Ja tomu verím. "

Berbr naliehal na disciplinárnu komisiu, aby Barošovi naložila. Fanúšikovia sa však spojili a počas zápasov vyvesili transparenty n a Barošová podporu. Zároveň žiadali demisiu Berbra, Damková a rovno tiež predsedu Miroslava Pelt. Čo sa zmenilo? Nič.Baroš dostal od disciplinárky pokarhanie, svoje slová neodvolal a Berbrova moc stúpa.

Bude sa Pelt chcieť?

Ak Berbr skutočne riadia zbor rozhodcov, čo je kľúčová skupina ľudí, potom musí futbal konať a minimálne Berbra sa zbaviť. Lenže to nie je (a nebude!) Ľahké. Berbr si cez nižšie súťaže v Čechách, ktorým leta šéfoval, vybudoval impérium, z ktorého ťaží nielen na volebných valných zhromaždeniach. Nehľadiac na to, že stále existuje dosť tých, ktorým mafiánsky systém vyhovuje.

Predstava, že ľudia, ktorí ctia Berbrova pokrútená pravidlá, svojho kmotra odstrelí, je naivná.Buchnúť do stola by musel sám Pelt a potom by sa riešila kardinálne a nebezpečná otázka: Kto vlastne šéfuje futbalovému hnutia - Pelt, či Berbr?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára